Bitkilerin Yan Etkileri... K - Z
KAHKAHA ÇİÇEĞİ: Hamileler, emdiren anneler, bağırsak rahatsızlığı olanlar kullanamaz.
KAKAO: Böbrek taşı, damar sertliÄŸi olanlar, karaciÄŸer hastalığı olanlar kullanamaz.
KAKULE: Doz aşımı zararlıdır. Hamileler kullanamaz.
KANARYA OTU: Doz aşımı ishal yapar, kusturucudur.
KARABAÅž OTU: Hamileler kullanamaz. Doz aşımı kusturucudur. Kür halinde kullanılmalıdır, devamlı kullanmak zararlıdır.
KARABİBER: Bağırsak iltihabı, egzema, üremi, yüksek tansiyon, damar sertliÄŸi ve romatizmalılara zararlıdır. Doz aşımı mide ve bağırsakları tahriÅŸ eder.
KARAKAFESOTU: Karakafesotu yaprak çayının, banyosunun ve yaprak kompresinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama gebelik sürecinde kullanılmaması doÄŸru olur. Karakafesotu kökü içten kullanılmaz! Özellikle kökte bulunan Pyrrolizidin alkaloitlerinin karaciÄŸeri etkileyebilecek zehirler içerdiÄŸi sanılmaktadır. Bu durum henüz tam bir kesinlik kazanmış deÄŸildir, ama en doÄŸrusu, bitki kökünün içten kullanılmamasıdır.
KARA HİNDİBA: Hamileler kullanamaz.
KARAMUK ÇİÇEĞİ: Zehirlidir. Dahilen kullanılmamalıdır.
KARGABÜKEN: Åžiddetli zehirlidir. Dahilen kullanılmamalıdır.
KATIR TIRNAĞI: Doz aşımı sıkıntı, baş ağrısı ve ishalle beliren zehirlenmeler yapar.
KATRAN: Katran doz aşımında mideyi, bağırsakları ve böbrekleri bozar. Bulantı kusma ve ishal yapar.
KEÇİSAKALI:Yalnızca yüksek dozajlarda mide rahatsızlıkları ve mide bulantısı görülebilir. Bilinen baÅŸkaca bir yan etkisi yoktur.
KEDİ OTU KÖKÜ: Kediotu kökünün bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Sürekli kullanmak gereÄŸinde, 4-6 haftalık aralıklarla, oÄŸulotu ile dönüÅŸümlü kullanmak iyi olur. Aksi halde uyarıcı etki yapmaya baÅŸlayabilir.Doz aşımı hazımsızlığa sebep olur,baÅŸ aÄŸrısı ve halsizlik yapar. Çok kötü kokulu bir bitkidir. Çok kötü kokulu olduÄŸu için mide bulantısını önlemek amacıyla sabah aç karnına içilir. BaÅŸ aÄŸrısı ve halsizlik yaptığından az kullanmak gerekir.
KEKİK: Önerilen dozajlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin iÅŸlevini artırabilir. Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz. Fazla miktarda kullanmak karaciÄŸeri rahatsız eder, deri döküntüleri olabilir. Salgıları arttırıcı etkisi nedeniyle ülser ve gastiriti olanlara olumsuz etki yapar. Ayrıca hamilelere ve guatr olanlara da tavsiye edilmez.
KEKLİK OTU: Hamileler ve zor hamile kalanlar kullanamaz.
KEREVİZ TOHUMU: Epilepsi hastalığı ve hamileler kullanamaz.
KINA KINA: Yaprakları görme ve iÅŸitme bozukluÄŸuna sebep olur.
KIRLANGIÇOTU: Kırlangıçotunun zehirli bitkiler sınıfına dahil olduÄŸu söylenebilir. Önerilen dozajlara ve kullanım sürelerine özenle uymak gerekir. En doÄŸrusu, hiçbir zararlı etki içermeyen bitki tentürünü kullanmaktır. Gebelik sürecinde kullanılmaması doÄŸru olur.
KIVIRCIK LABADA: Hamileler kullanamaz.
KİL(KAOLEN): Kil kullanılan günlerde sıvı yaÄŸ kullanılmamalıdır. Mısır özü yağı, ayçiçek yağı, zeytin yağı, pamuk yağı, parafin yağı gibi yaÄŸlı yiyecekler yenmez, yaÄŸlı süt içilmemelidir.
KİMYON: Hamileler kullanamaz. Aybaşı zamanında kullanılırsa fazla kanama yapar.
KİŞNİŞ: Doz aşımı zararlıdır. Asabi mizaçlı kimseler, midesi fazla asit salgılayan kimsler kullanmamalıdır. Doz aşımı sarhoÅŸluk ve dalgınlık yapar.
KOÇBOYNUZU: PıhtılaÅŸmayı önleyici ilaçlarla birlikte kullanılmaz! Çok ender olsa da, bazı kiÅŸilerde hafif baÅŸ aÄŸrısına yol açabilir. Bilinen baÅŸkaca bir yan etkisi yoktur.
KOKAR AÄžAÇ KABUÄžU: Doz aşımı zehirlenme yapar.
KROTON TOHUMU: Dahilen kullanmak tehlikelidir.
KURT BOÄžAN: Åžiddetli zehirlidir.
KUÅžBURNU : Çok ender olmak üzere alerjik tepkilere yol açabilir. Çay içimine son verildiÄŸinde bu tepkiler de sona erer. Bilinen baÅŸkaca bir yan etkisi yoktur.
KURTPENÇESİ: Kurtpençesi, zehirli bitkiler sınıfına girer. İçerdiÄŸi zehirli alkaloitler öldürücü deÄŸildir, ama çay tüketimi önerilmez. Buna karşın bitki tentürü ve preparatları gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
KUÅžKONMAZ: Asabi kimseler, mesane ve böbrek iltihabı olanlar kullanamaz. Çok miktarda yenirse böbrek epitelini rahatsız eder.
KUZU KULAÄžI: Romatizma, gut, mafsal iltihabı olanlar, böbrek ve idrar yolu rahatsızlığı olan kimseler kullanamaz. Fazla yemek mide iltihabı, ishal, kusma ve kalp rahatsızlıklarına sebep olur.
KÜÇÜK HİNDİSTAN CEVİZİ: Doz aşımı zararlıdır. Günde 1 adedi geçmemelidir. Hamileler kullanmamalıdır. Hasta bünyeli kimseler normal dozu 3-4 günde tüketmesi tavsiye edilir. Aşırı doz taÅŸikardiye sebep olur. BaÅŸ aÄŸrısı, susuzluk ve sersemlik belirtileri ile zahirlenmeler yapar. CiÄŸerlere zararlıdır. Balla kullanılmalıdır.
LAHANA: Lahananın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, özellikle çiÄŸ yendiÄŸinde bazı duyarlı midelerde ÅŸiÅŸkinliÄŸe yol açabilir. Bu durumda içilecek bir bardak rezene-frenk kimyonu eÅŸit karışımının çayı rahatlatacaktır. Albümini olanlar lahana yemesi doÄŸru olmaz. Guatr rahatsızlığı olanlar kullanamaz. Hazmı zordur, gaz yapar.
LAVANTA ÇİÇEĞİ : Lavanta çiçeÄŸinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama lavanta yağının içten kullanımında dikkatli olmak gerekir. Fazla miktarda alındığında mide ve bağırsak mukozasını tahriÅŸ edebilir.
LEYLEK KAKACI: Günde 2 gr.dan fazlası zararlıdır.
LİMON OTU: Mide iltihabı ve ülseri olanlar kullanamaz.
LOÄžUSA ÇİÇEĞİ: Doz aşımı sindirim sistemini ve böbrekleri tahriÅŸ eder.
MABED AÄžACI (Ginko Biloba):Hamileler ve çocuklar kullanamaz.
MAHMUDE: Sindirim sistemi iltihabı olanlar kullanamaz.
MANİSA LALESİ: Doz aşımı zehirlenmeye sebep olur.
MANTAR: Üremi ve romatizmalı olanlar yememelidir.
MAYDONOZ: Böbrek iltihabı olanlar yememelidir. Hamileler dikkatli ve az yemelidirler. Maydonozu fazla yemek dilde tutukluk yapar. 5 yaşından küçük çocuklara tedavi amaçlı maydonoz suyu içirilmemelidir.
MELEKOTU: Önemli oranda eterli yaÄŸ içeren bitkiler her zaman dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek dozajların rahatsızlıklara yol açabileceÄŸi unutulmamalıdır. Melekotu eterli yağının içten kullanımı önerilmez, çünkü merkezi sinir sistemini çok olumsuz etkileyebilir! Ayrıca, etken madde Furanocumarinlerin güneÅŸ ışığına karşı duyarlılık oluÅŸturabileceÄŸini ve deride alerjik tepkilere yol açabileceÄŸini unutmamak gerekir. Bu nedenlerden ötürü, 1-2 haftalık kürlerden sonra drog kullanımına 3-4 gün ara verilmesi doÄŸru olur. Gebelik sürecinde melekotu kökü kullanılmaz.
MERCAN KÖÅžK: Kan basıncını yükseltici etkisi nedeniyle, yüksek kan basıncından ÅŸikayeti olanların kullanmamaları doÄŸru olur. Gebelik sürecinde kullanılmaz. Bitkinin eterli yağı içten kullanılmaz. Bitki çayı tedavisinde yüksek dozajlar ve 1-2 haftayı aÅŸan sürekli kullanımlar baÅŸ aÄŸrısına ve baÅŸ dönmesine yol açabilir.
MERCİMEK: Kanserli hastalar, psikolojik hastalıkları olanlar kullanmamalıdır. Çok yenilmesi zararlıdır.
MEVZEK TOHUMU: Åžiddetli zehirlidir.
MEYAN KÖKÜ: İçerisinde kortizon vardır. Uzun zaman kullanıldığında alışkanlık ve ödem yapar. Devamlı kullmak yerine kür halinde kullanmak daha iyidir. Devamlı kullanıldığı taktirde yüksek tansiyon ve kaslarda güçsüzlük yapar. Nöro-psiÅŸik rahatsızlıklara sebep olabilir. Önerilen dozajlara uymak kaydıyla, tedavi kürleri 4-5 haftayı aÅŸmamalıdır. Aksi halde, eklemlerde ve yüzde ödemler oluÅŸabilir; dışkılanan sodyum miktarı azalır ve potasyum miktarı artar. Uygulanan tedavi süresince, örneÄŸin muz ve kuru kayısı gibi potasyum açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi doÄŸru olur. Kronik karaciÄŸer iltihabı, siroz, yüksek kan basıncı ve kanda potasyum eksikliÄŸi durumlarında meyan kökü kullanılmamalıdır.
MUZ: Muz bazı bünyelerde alerjik döküntü yapabilir.
MÜRVER: Mürver çiçeÄŸinin, önerilen dozajlar dahilinde bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Yaprak çayında ise dikkatli olmak gerekir; çünkü yüksek dozajlar mide ve bağırsak mukozasını tahriÅŸ edebilir. Tam olgunlaÅŸmamış meyveler hafif zehirlidir. Olgun meyveden elde edilen meyve suyu hararetle tavsiye edilir, çiÄŸ olarak tüketildiÄŸinde ise bazen mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabilir. Marmelat olarak ise çok saÄŸlıklıdır; çeÅŸitli vitaminler ve deÄŸerli mineraller içerir.
NANE: Gastritli ve ülserli hastalar nane yememelidir. Fazlası bulantı yapar. Hamile hanımlar az yemelidir. Önerilen dozajlarda bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Nane çayının sürekli kullanımı önerilmez. BeÅŸ yaşından küçük çocuklara nane çayı içirilmemelidir. 12 yaşından küçük çocukların nane yağı kullanması doÄŸru deÄŸildir. Gebelik sürecinde nane yağı kullanılmaz.
NAR SUYU: Hamileler kullanamaz.
NERGİZ: Hamileler kullanamaz. Ay başına 1 hafta kala kullanmak zararlıdır, aybaşından sonra kullanmak gerekir.
OÄžULOTU: Mide iltihabı ve ülseri olanlar dikkatli kullanmalıdır. Eterli yağın içten kullanımı rahatsızlıklara neden olabilir.
ÖKALİPTUS: Önerilen dozajlarda ökaliptus yaprak çayının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama eterli yağın çok dikkatli kullanılması gerekir. Yüksek doz eterli yaÄŸ kullanımlarında, mide bulantısı, kusma ve ishal görülebilir. Bu durumlarda, eterli yaÄŸ kullanımına son verildiÄŸinde, bu rahatsızlıklar da, hiçbir kalıcı zarara yol açmadan hemen sona ererler
ÖKSEOTU: Doz aşımı zehirlenmelere ve kabızlığa sebep olur. Ellerde kaşıntı ve deride kabarcıklar meydana getirebilinir. Kalp damarları üzerindeki etkisi sebebiyle dikkatli kullanılmalıdır. Doz aşılmamalıdır. Ökseotunun meyveleri zehirlidir ve kesinlikle içten kullanılmaz! Bazı kitaplarda ve hatta kaynak kitaplarda, çay yapımında meyvenin kullanılabileceÄŸinin belirtilmiÅŸ olmasını anlamak mümkün deÄŸildir.
PAMUK TOHUMU: Hamileler kullanamaz.
PAPATYA: Önerilen dozajlara uyulduÄŸunda bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama onu sürekli kullanmak da doÄŸru deÄŸildir. Papatya çayı ile göz banyosu yapılmamalıdır; konjoktivite yol açabilir. Hamileler kullanamaz.
PATLICAN: Mide, bağırsak, karaciğer ve şeker hastaları kullanmamalıdır.
PELİNOTU: Emziren annelere, mide kanaması geçirenlere zararlıdır. Doz aşımı zehirlenmelere sebep olur. Uzun süre kullanmak sinirleri bozar. Önerilen dozajlar aşılmadığında bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Uzun süreli kullanılmamalıdır. Gebelik sürecinde kullanılmamalıdır. Mide ve bağırsak ülserinde ve ağır böbrek hastalıklarında kullanılmamalıdır.
PİRİNÇ: Kabızlık yapar, mide ÅŸiÅŸkinliÄŸine sebep olur, balgamı artırır. Vücutta tıkanıklığa sebep olabilir.
PORSUK AÄžACI YAPRAÄžI: Åžiddetli zehirlidir.
RAVEND: Hamileler ve hemoroit hastaları kullanamaz.
REZENE: Doz aşımı karın kaslarında gerilme yapar, aybaşı zamanlarında kullanmak fazla kanamalara sebebiyet verir. Hamileler kullanamaz. Çok ender olarak deri alerjileri görülebilir
SABUNOTU:Aşırı doz ishal yapar.
SAFRAN: Doz aşımı kanama ve zehirlenmelere sebebiyet verir. Hamileler kullanamaz.10 gr safran büyük bir insanı öldürür.
SALEP: Bağırsak kanaması, kalın bağırsak iltihabı ve hazım sistemi rahatsızlığı olanlar kullanamaz.
SAPARNA: Doz aşımı bulantıve kusma yapar.
SARI KANTARON: Uzun süreli kantaron çayı kullanımı, güneÅŸ ışığına veya solaryuma karşı duyarlılık oluÅŸturur. Çay içimine son verildiÄŸinde bu duyarlılık sona erer. Bilinen baÅŸkaca bir yan etkisi yoktur
SARI SABIR: Doz aşımı ve uzun süre kullanılması, rahimde kan birikmesi ve kanamalara sebep olur. Prostat, kolit, dizanteri ve sistiti olanlar kullanamaz. Hamileler kullanamaz.8 gr'mı öldürücüdür. Motoraji,hematuri, mesane,rahim ve basur hastaları kullanamaz.
SARMAŞIK( Convulvulus Sepium): Bağırsakları tahriş eder.
SARMISAK: Aşırı yenildiÄŸinde göz bulanık görür, sıracaya sebep olur, emziren anneler, cilt hastaları ve hemoroit hastaları yememelidir. Hamilelere zararlıdır, baÅŸ aÄŸrısı, dimaÄŸa ve gözlere zarar verir. Cinsel arzuyu azaltır, balgam ve susuzluk yapar. Safrayı artırır. Balgam ve susuzluk yapar. Ağız kokusunu bozar, vücudu hareretli olanlara, ishal olanlara sarımsak zararlıdır. Tedavi edicilik açısından, kuru sarmısak taze sarmısaktan çok daha etkilidir. Sarmısağın dozajını herkes kendine göre düzenleyebilir.
SEDEFOTU: SarhoÅŸluk ve ishalle beliren zehirlenmeler yapar. Kesinlikle kullanılmaz. Önerilen dozajlara özenle uymak gerekir. Yüksek dozaj kullanımında, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, dilin ÅŸiÅŸmesi ve aşırı
tükürük salgısı görülebilir. Parlak ışığa karşı duyarlılık oluÅŸabilir. Gebelik sürecinde kesinlikle kullanılmamalıdır; düÅŸüklere yol açabilir!
SEMİZOTU: Hamilelik sırasında tedavi maksatlı semizotu kullanılmamalıdır.
SIKLAMEN SOÄžANI: Aşırı doz öldürücüdür.
SİNAMEKİ: Hemoroit hastaları,hamileler kullanamaz.aybaşı kanamalarını artırır.5 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.Uzun süre
kullanılması zararlıdır.Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.
SİRKE:Kansız olanlar,kolestrolü olan ve damar sertliÄŸi hastaları,
hamileler sirke ve sirkeli turşuyu yememelidir.Meniyi azaltır.
SİYAH HARDAL: Hardal yakısının süresine dikkat etmek ve süre sonunda uygulama bölgesini çok iyi temizlemek gerekir. Friksiyonların da yumuÅŸak hareketlerle uygulanmasına özen gösterilmelidir, aksi halde deri tahriÅŸ olabilir. Yemeklerde de aşırı miktarda hardal kullanılması doÄŸru deÄŸildir. Hardal tentürünün içten kullanımında ise, dozajlara uyulduÄŸunda herhangi bir yan etki görülmez.
SOÄžAN: Mide bağırsak hastalarına, kolitlilere soÄŸan zararlıdır. ÇiÄŸ soÄŸanı çok yemek meniyi azaltır, aklı ifsad eder, baÅŸaÄŸrısı yapar.
SOYA FASÜLYESİ: Guatr hastaları yememelidir.
SU BALDIRANOTU: Åžiddetli zehirlidir.
SUMAK: Yüksek tansiyonlular sumak yememelidir. Fazla yenirse kabız yapar.
SUSAM:Hazmı zordur midesi zayıf olanlara yaramaz, midenin düÅŸmanıdır. Ağız kokusu yapar.
ÅžAHTEREOTU: Yüksek dozajlar karın aÄŸrısına yol açabilir.
ŞALGAM: Hazmı zordur. Aşırı gaz yapar.
ÅžEFTALİ: Åžeftali çekirdeklerinde çok etkin bir zehir vardır.
ÅžERBETÇİOTU: Doz aşımı bulantı, kusma, midede yanma yapar. Zihin dalgınlığı ve baÅŸ dönmesine sebep olur. Hamileler kullanamaz.(Erkeklerde erken boÅŸalma meydana getirebilir)
ÅžEKERCİ BOYASI: Yüksek dozajlar, mide bulantısı ve ishal gibi tepkilere yol açabilir. 2-3 haftalık tedavi kürlerinden sonra 1 hafta ara verilmelidir. Gebelik sürecinde kullanılmamalıdır.
ŞEYTAN ŞALGAMI(Akasma): Bitkinin tamamı zehirlidir, zehirli madde dokuları şiddetle tahriş ve tahrik eder, bundan sonrada sinir sistemi merkezinde paraliz meydana getirir.
ÅžEVKET-İ BOSTAN: Böbrek hastaları kullanamaz.
ŞİMŞİR: Çiçek ve tohumlarını kullanmak kesilikle kullanılmaz.
TAFLAN SUYU: Doz aşımı zararlıdır. Baş ağrısı, karın ağrısı, kusma yapar. Yaprakları kesinlikle kullanılmaz.
TARÇIN: Yüksek tansiyonlular dikkatle kullanmalıdırlar.
TARHUN: Kanı yakar.cinsel arzuyu keser.
TATULA: Doz aşımı ağız kuruluğu,damar bozukluğu,ishal yapar.0,2 gr dan fazlası tehlikelidir.
TERMİYE: Termiye kavrulmadan veya tatlandırılmadan kullanılmamalıdır. Zehrlidir.
TURUNÇ: EkÅŸi turunç suyu içildiÄŸinde sinirlere ve nefes darlığında zararlıdır.
ÜZERLİK OTU: Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde iki bardak içilmelidir. Aksi takdirde zaralı olur. Hamile kadınlar üzerlik otunu hiçbir biçimde kullanmamalıdır.
ÜZÜM: Üzüm çekirdeÄŸi midenin cidarını sertleÅŸtirir, kabız yapar. Üzüm kabuÄŸu gazı artırır, üzerine rezene veya kimyon içilmelidir.
VANİLYA: Doz aşımı kusmalara sebep olur.
YABAN YASEMİNİ: Doz aşımı bulantı ,kusma,ishal,zehirlenme yapar.
YAKIOTU(Küçük Çiçekli): İki haftalık bir kürden sonra 2-3 gün ara verilmelidir. Ara verilmeden uygulanan tedaviler bazı kiÅŸilerde kabızlığa yol açabilir. Bilinen baÅŸkaca bir yan etkisi yoktur.
YARPUZ: Hamileler kullanmamalıdır. 5 yaşından küçük çocukalara verilmez.
YER MÜRVERİ: Meyveleri zehirlidir.
YILAN YASTIÄžI: Taze yaprak, meyve: Mide bulantısı, kusma, ishal, baÅŸ dönmesi yapar. Kalp atışlarında yumrular yenildiÄŸinde düzensizlikler görülür. Dil ÅŸiÅŸmesi, göz bebebÄŸi büyümesi, ağız ve boÄŸazda yanma hissi meydana getirir. Öldürücü zehirlidir.
YÜKSÜKOTU:Yüksükotu bitkisi yüksek derecede zehirlidir ve kesinlikle çay biçiminde kullanılmamalıdır!! Tentür ve preparatların kullanımı da mutlaka uzman doktor tarafından kararlaÅŸtırılmalıdır!! Pek çok yüksükotu türü vardır. Tentür ve preparat imalatında kırmızı yüksükotunun kullanılmasının gerçek nedeni, yalnızca bu türün bilimsel olarak gereÄŸince incelenmiÅŸ olmasıdır.
ZAKKUM:1 gr kuru yaprak öldürücüdür.
ZERAVEND: Yüksek dozlarda hazım sistemini ve böbrekleri tahriÅŸ eder.
ZERDEÇAL: Gastriti ve mide ülseri olanlar kullanmamalıdır.